Welke koffiemachine kopen

Welke koffiemachine kopen?

Bent u op zoek naar een nieuwe koffiemachine, maar weet u niet welke? Welke koffiemachine moet u nu kopen? Een geschikte koffiemachine kiezen in een wereld vol aanbod is niet eenvoudig. Daarom helpen wij u in dit blog op weg. Lees hier wat de verschillende machines en zetmethoden zijn, zodat u zelf de afweging kunt maken welke koffiemachine het beste bij u past!

Welke koffiemachine kopen: de verschillende soorten koffiemachines

In principe zijn er drie verschillende machines waaruit u kunt kiezen, namelijk de volgende:

 • Volautomatische koffiemachine
 • Halfautomaat koffiemachine
 • Filterkoffiemachine

De volautomatische koffiemachine

welke koffiemachine kopen volautomaat koffiemachine

Houdt u van verse koffie, maar tegelijkertijd ook van gemak? Dan is een volautomaat koffiemachine uitermate geschikt! Met één druk op de knop zet u de lekkerste koffie op tafel. Naast normale koffie, zet u met de volautomatische koffiemachine ook de lekkerste cappuccino’s, latte macchiato’s en espresso’s. Hoe de koffie precies smaakt bepaalt u zelf, met een volautomaat kunt u de koffie namelijk geheel naar smaak aanpassen.

De voordelen van een volautomaat koffiemachine zijn:

 • Eenvoud
 • Geïntegreerde koffiemolen
 • Koffiesterkte is aan te passen naar smaak
 • Zelf melk opschuimen is verleden tijd
 • Het onderhoud is relatief eenvoudig

Het nadeel van een volautomaat koffiemachine is dat deze over het algemeen meer ruimte innemen en de aanschaf over het algemeen wel vraagt om een investering. Bij KoffieMatters vindt u volautomaat koffiemachines van de merken Jura, Saeco, Miletta en Nivona.

Halfautomaat koffiemachine

halfautomaat koffiemachineMet een halfautomaat koffiemachine, ook wel pistonmachine of espresso machine genoemd, heeft u zelf de controle over de smaak van de koffiemachine. U kiest zelf de bonenmelange, de doorlooptijd, de maling en hoe hard of zacht u de koffie aandrukt. U plaatst de gemalen koffie in de filterhouder, waarna het apparaat de gemalen koffie met hoge druk door de koffie perst.

De voordelen van een halfautomaat koffiemachine zijn:

 • U kunt alles handmatig instellen
 • U bepaalt de smaak van de koffie helemaal zelf
 • Het koffiezetten is een hele ervaring met een pistonmachine
 • Kosten per kopje koffie zijn relatief laag
 • Sommige varianten hebben een ingebouwde koffiemaler

De nadelen van een pistonmachine zijn dat het zetten van een kopje koffie ervaring, tijd en meerdere handelingen vergt. Bovendien vergt een espressomachine meer onderhoud dan een volautomatische koffiemachine. Daarnaast heeft u bij veel halfautomaat koffiemachines nog een aparte bonenmaler of gemalen nodig. Het is een koffieavontuur waar niet iedereen op zit te wachten!

Een filterkoffiemachine

filterkoffiemachineFilterkoffie blijft na alle jaren nog steeds uitermate populair. Het is een eenvoudige, voordelige en authentieke manier van koffiezetten. Met relatief weinig handelingen zet u zelf thuis een heerlijke kop koffie op tafel. Sommige modellen beschikken over een ingebouwde bonenmaler, waardoor de koffie nóg verser smaakt.

De voordelen van een filterkoffieapparaat zijn:

 • Koffiesterkte eenvoudig te bepalen
 • U kunt grote hoeveelheden koffie in één keer zetten
 • Relatief lage aanschafprijs
 • Koffie wordt vaak warm gehouden op een warmteplaat of een thermoskan
 • Weinig onderhoud

De nadelen van een filterkoffiemachine zijn dat u filters nodig heeft en dat het daarnaast niet mogelijk is om een ander soort koffie te zetten. Onze kleinste variant van de filterkoffiemachine is de Bravilor Bonomat Novo. Heeft u voor kantoor een grotere variant nodig? Kies dan voor de Bravilor Bonomat Mondo. Deze filterkoffiemachines zijn betrouwbaar, duurzaam en eenvoudig in gebruik.

Welke koffiemachine kopen: een stappenplan

Welke koffiemachine u het beste kunt kopen is afhankelijk van een aantal factoren:

 1. Welke soorten koffie wilt u drinken? Heeft u genoeg aan alleen zwarte koffie, of houdt u ook van cappuccino’s en espresso macchiato’s?
 2. Hoeveel tijd wilt u maximaal besteden aan het zetten van een kopje koffie? Met een volautomaat koffiemachine zet u namelijk in een handomdraai een heerlijk kopje koffie, terwijl het met een espressomachine een stuk langer zal duren.
 3. Hoe groot is uw budget? Een filterkoffiemachine is in verhouding het goedkoopst in aanschaf, terwijl een volautomaat- en halfautomaat koffiemachine het duurste zullen zijn.

Om niet in één keer de aanschafprijs van een koffiemachine te hoeven betalen, kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen voor een koffiemachine leasen. Zo betaalt u de koffiemachine in 24 maanden de gehele koffiemachine af.

Koffiebonen maken het geheel af!

Vergeet vooral niet, verse koffiebonen maken het geheel af! Bij KoffieMatters koopt u heerlijke koffiebonen van DutchBeans. Deze zijn ambachtelijk- en vers gebrand. Ze zijn zowel voor volautomaat- als halfautomaat koffiemachines geschikt.

Bent u er nog niet helemaal over uit welke koffiemachine u wilt kopen? Wij van KoffieMatters geven u graag advies! We zijn telefonisch bereikbaar op 058 – 289 6638 en per e-mail op service@koffiematters.nl.

Welke koffiemachine wilt u kopen? Laat het ons weten!

Fleur de Café adviseert Lattiz voor het perfecte melkschuim

Eén derde van alle koffie die besteld wordt in de horeca, is een cappuccino of latte macchiato. Melkvarianten zijn nog steeds razend populair. Dé oplossing om aan de grote vraag naar melkschuim te voldoen is de Lattiz melkschuimmachine. De Lattiz is speciaal ontwikkeld voor horecaprofessionals. Met één druk op de knop schuimt de machine in een constante kwaliteit melk op. Doordat er gebruik gemaakt wordt van een nieuwe techniek én doordat er gebruik gemaakt wordt van echte melk bent u verzekerd van een perfect egaal, crèmige melkschuim.

Lattiz melkschuimmachine
FrieslandCampina heeft de Lattiz machine bedacht en het werkt geweldig. Er gaat een pak echte melk in, een zogenaamde bag-in-box en deze wordt op een bepaalde manier geschuimd en verwarmd. Terwijl de barista de espresso klaarmaakt. Kan tegelijkertijd de melk doorlopen. Op deze manier kun je zo’n 6 cappuccino’s in een minuut klaarmaken. Wat ook erg mooi is aan de Lattiz, je kunt de dikte van het melkschuim zelf bepalen per soort variant. Dus wil je de cappuccinomelk iets dunner, zodat deze nog geschikt is voor je latte kunsten dan kan dat, of je latte macchiato melk iets dikker zodat deze minder snel vermengt met je espresso dan kan dat ook.Lattiz bag-in-box
De Lattiz melk zit in een doos met daarin een zak van 4 liter melk. Deze Lattiz bag-in-box gaat in zijn geheel in de Lattiz machine. De aanwijzingen op de doos spreken voor zich. Na het plaatsen van de Lattiz bag-in-box geeft de machine automatisch het aantal houdbaarheidsdagen aan. Bij een nieuw pak melk is dit 10 dagen. Met een pak melk maakt u 140 cappuccino’s. Wordt het melkschuim op een gegeven moment grof en de bellen groot, dan is een teken dat het melkpak op is. Het vervangen kost slechts een paar tellen. Wel vraagt de machine af een toe om te spoelen, zo ook direct na het plaatsen van een nieuw pak Lattiz melk. Druk daarvoor op de spoelknop en na enkele seconden kunt u de machine weer gebruiken.

Lattiz: Beste keus melkschuim voor Horeca
Heeft u een horeca en wilt u naast snelheid in het uitserveren bovendien een constante kwaliteit in melkschuim? Dan is de Lattiz melkschuimmachine op dit moment de beste keus. Een prima combinatie naast een half automatische espressomachine. Wij zien eigenlijk alleen maar voordelen aan de Lattiz. Het melkschuim is altijd van constante kwaliteit en het maken van cappuccino en latte macchiato wordt voor alle personeelsleden mogelijk. Daardoor wordt elke cappuccino een traktatie die smaakt naar meer. De Lattiz machine koopt u voordelig bij Fleur de Café.

Alle voordelen van een Lattiz melkopschuimer op een rijtje:

 • Aanbiedingsprijs bij Fleur de Café
 • Inclusief een waterfilter
 • Inclusief 1 jaar full service contract.
 • Binnen enkele seconden is uw melk opgeschuimd.
 • De kwaliteit van het melkschuim is altijd constant en uitstekend.
 • Geen contact tussen machine en product. Optimale hygiëne. Geen extra reiniging nodig.
 • Lattiz melkopschuimer heeft een energie label AAA.
 • Na opening is de melk 10 dagen in de machine houdbaar.

Het bericht Fleur de Café adviseert Lattiz voor het perfecte melkschuim verscheen eerst op Koffiegek.nl.

Wat is de beste professionele horeca koffiemolen?

Misschien overbodig om te vermelden, maar wilt u echt verse koffie schenken in uw horeca, dan is het zelf malen van de koffiebonen een must. Koffie blijft namelijk in de vorm van bonen langer houdbaar dan gemalen koffie. Daardoor schenkt u altijd lekkere verse koffie. Het malen van de koffiebonen gebeurt met een koffiemolen ook wel grinder genoemd. Er zijn verschillende horeca koffiemolens te koop. We helpen u graag een goede keuze te maken voor uw horeca.

Wat is het verschil tussen een buffer en grind on demand molen?

De koffiemolens zijn onder te verdelen in twee soorten. De bufferkamer molens en de grind on demand molens.

 • Bufferkamer molens malen een bepaalde hoeveelheid vooruit, meestal ongeveer 300-400 gram en opgevangen in een bufferkamer. Deze gemalen buffer wordt snel oud, ongeveer 1000 x zo snel als koffiebonen. De gemalen koffie zou dan idealiter op moeten zijn binnen 1 uur. Door de snelle veroudering van de maling raden wij deze molen niet snel aan. Wij verkopen om deze reden dit soort molens eigenlijk bijna niet meer.
 • Grind on demand koffiemolens ‘malen op verzoek’ elk kopje koffie vers, waardoor er veel minder veroudering is van de koffie. De grind on demand koffiemolen is ons advies voor gebruik in een horeca.

Wat bepaalt de prijs van een grind on demand koffiemolen?
Wanneer u kiest voor een grind on demand koffiemolen dan zijn deze er in verschillende merken, maten en prijsklassen. De prijs van een grind on demand koffiemolen wordt door een aantal zaken bepaald:

 • De snelheid – aantal gram per seconde
 • De messen – doorsnede in mm, conisch of plat, staal of titanium
 • Merk en land van productie
 • Snelheid

Kort door de bocht. Des te duurder de koffiemolen des te sneller. Wij onderscheiden hierin drie soorten koffiemolens.

Instap koffiemolen grind on demand
Koffiemolen grind on demand Cunill kenia tron inox: Onze instap model is de Cunil Kenia Tron met € 500 zeer scherp geprijsd. De Cunil Kenia Tron maalt in ongeveer 3,5 seconden 1 kop koffie. Het grote voordeel van deze grinder is dat deze heel stil is.

Mid range koffiemolen grind on demand
Koffiemolen Fiorenzato grind on demand F64 evo nero: In een hogere prijsklasse (mid-range) komen we bij de Fiorenzato F64 EVO zwart of rvs en de Eureka HS (High Speed) types in zwart of chrome. Deze molens malen 1 kop koffie in ongeveer 2,5  seconden. De Fiorenzato F64 is bovendien uitgerust met een actieve koeling om verwarming van de messen tegen te gaan. Deze molens zitten tussen € 650,- en €820,-. De Fiorenzato F64 Evo is waarschijnlijk de meest verkochte molen in Nederland. Zeer betrouwbaar en makkelijk zelf af te stellen.

High-range koffiemolen grind on demand
Koffiemolen Macap MXDZ Extreme C18 Digital Grinder Tamping: De duurste high-range modellen koffiemolens zijn meteen ook de snelste molens met de grootste maalschijven. Neem bijvoorbeeld de Macap MDXtreme met 73mm konische maalschrijven. Deze maalt de koffie voor 1 kop in 1,5 seconden en 2 koppen koffie in 2,5 seconden. De allerbeste koffiemolen die wij momenteel adviseren is de Elektra Nino MK niet zozeer in snelheid (2,3 sec voor 1 kop), maar met de zwaarste motor en het laagste RPM(rotatie per minuut). Bovendien wordt de motor luchtgekoeld en geeft daardoor geen warmte af aan de body van de molen. Waardoor de koffiebonen niet oververhit raken tijdens het malen.  De prijzen van deze molen liggen tussen 1100 en 2000 euro.

Maalschijven
Naast de snelheid van de motor wordt de kwaliteit en prijs van een horeca koffiemolen ook bepaald door de maalschijven die gebruikt worden. In traditionele koffiemolens zit een mesjes dat de koffiebonen in stukken hakt. Dit is prima voor filterkoffie, maar niet voor espressobonen. Het is voor espresso koffiebonen belangrijk dat de maling fijn is en constant. Je moet hier de bonen malen tussen 2 maalschijven. Een standaard in de professionele markt is ongeveer de 64mm platte stalen schijven, maar er bestaan ook schijven van bijvoorbeeld 50mm of 73mm. Een set stalen messen gaat ongeveer 800-1000 kilo mee en kost ongeveer tussen de €60 en €80,-. Titanium messen gaan ongeveer 5000 kilo mee en kosten ongeveer €195,-. Conische maalschijven gaan ongeveer 1000-2000 kilo mee en kosten ongeveer 195 euro.Waarom kiezen voor conische of titanium of platte schijven?
Conische, of wel kegelvormige maalschijven draaien langzamer en worden daardoor minder heet wat beter is voor de bonen. De RPM van conische maalschijven is ongeveer 400. Een molen met platte schijven draait veel sneller, ongeveer 1200 RPM. Omdat de molen met conische schijven langzamer draait heeft deze een veel sterkere motor nodig. Dit is dan terug te vinden in de hogere prijs van de molen. Door de lagere snelheid is er ook minder warmte ontwikkeling. Warmte veroudert namelijk de koffie en dat willen we niet. Wij adviseren een molen met conische maalschijven in horeca met een hoge koffieafzet. Denk daarbij aan een afzet van meer dan 4 kilo koffie per dag . Ook titanium schijven zijn geschikt voor horeca met een hoge afzet, maar die niet zo vaak hun schijven willen wisselen. Goed voor bedrijven met een jaarlijks gebruik van 800 kilo en meer.  Verbruik je minder dan 800 kilo koffie per jaar dan is een molen met stalen platte schijven prijstechnisch de beste keuze.

Wat is de beste keuze koffiemolen?
Kunt u geen keuze maken? Maak een afspraak en kom in onze showroom om deze koffiemolens in werking te zien.

Het bericht Wat is de beste professionele horeca koffiemolen? verscheen eerst op Koffiegek.nl.

Stijlvolle koffiecocktails, exclusief voor de feestdagen

Koffiecocktails zijn een heerlijke appetizer of finale voor de Kerstbrunch of -diners. Daarnaast zijn ze meer dan welkom om, stylish en ‘goed gekleed’, een kick te geven aan iedere nieuwjaarsborrel. Speciaal voor de feestdagen pakt Tia Maria daarom uit in een speciale ‘Festive’ box. Een evergreen in een fashionable look.

De geschenkverpakking van Tia Maria – ideaal om te geven, te vragen en om samen van te genieten – komt dit keer uit in een mooie zwarte variant. Een mooie fles, uiteraard met bijpassende glazen. En natuurlijk, met het recept voor een feestelijke koffiecocktail. Bijvoorbeeld een Tia Coffee Tonic met een shot espresso.

Ingrediënten
45ml Tia Maria
Shot espresso
80ml tonic
Zest van grapefruit

Bereiding
Vul een glas met ijs. Schenk de Tia Maria, tonic en espresso in het glas. Garneer met een zest van grapefruit.

De cadeauverpakking bestaat uit een fles Tia Maria 70 cl en twee Tia Maria glazen en recepten. De adviesverkoopprijs is €17,99 en is binnenkort verkrijgbaar bij diverse slijterijen.

Het bericht Stijlvolle koffiecocktails, exclusief voor de feestdagen verscheen eerst op Koffiegek.nl.

Verse, zelf gemalen koffie heeft meerwaarde

Koffie is voor ieder natuurlijk een belangrijk deel van het leven. Koffie zegt meer over jouw persoonlijkheid dan je in eerste instantie denkt. Nederlanders drinken zo’n 3,2 kopjes koffie per persoon per dag. Koffie is dus niet meer weg te denken. Maar wat nou als je moest kiezen tussen zelf met de bonenmaler gemaakte koffie of snelle door een machine gemaakte koffie. Dit is iets waar je waarschijnlijk niet zo vaak over nadenkt.

Muffe koffie uit het apparaat
Zou je voorgemalen muffe koffie kopen? Als je het zo hoort waarschijnlijk niet. Als je ooit een zak voorgemalen koffie hebt gekocht (en wie niet?), dan is dat gewoon muffe koffie. Maar dit kan beter. Voorgemalen koffie wordt namelijk veel te snel oud.

En oude koffie mist elke smaak. Het is bitterder dan het moet zijn. Het voelt dun aan je tong. Voorgemalen koffie is een droge slok. Misschien denk je dat alle koffie smaakt naar chocolade of noten. Dat is niet het geval. Je zal verrast zijn hoeveel smaken er mogelijk zijn.

Versgemalen (goed, zelf gemalen en geroosterde) koffie kan veel bizarre en ongelooflijke smaken bevatten. Geloof het of niet, bosbessen, kaneel, bruine suiker, appels –  het is allemaal mogelijk. En dit raakt alleen het oppervlak van waar sommige koffie naar kan smaken. Haal de bonenmaler maar tevoorschijn dus.

Zuurstof is een killer
Brood, appels, koekjes en koffie lijden allemaal hetzelfde lot wanneer ze in contact komen met zuurstof: een langzame afbraak van organische moleculen die leiden tot de vernietiging van verse, lekkere smaken. Dit proces heet ook wel oxidatie.

Bij koffie zorgt oxidatie er ook voor dat aromatische oliën verdampen. Deze oliën zijn verantwoordelijk voor de meest levendige ervaringen in koffie, de smaken. waaronder de zoete, fruitige en bloemige smaken. Jammer dus.

En voorgemalen koffie veroudert veel, en veel sneller dan zelf met de bonenmaler gemalen koffie. Oftewel, je verliest een groot deel van de smaak en dat wil je natuurlijk niet.

Houdbaarheid
We zeggen dat koffie pas dertig minuten vers is nadat het is gemalen. Hele koffiebonen kunnen twee weken of langer na het roosteren een piek niveau van versheid behouden.

Moet je bedenken hoe lang voorgemalen koffie bonen dan goed houdbaar blijven, niet lang dus. En zeker niet lang genoeg om een goede smaak te behouden.

Alleen een betrouwbare koffiemolen kan de smaakvolle en frisse koffie bieden die je maar wilt. Als je die eenmaal hebt, dan wil je nooit meer terug naar voorgemalen koffie.

Wat voor koffiemolen moet ik kopen?
Het vinden van van een bonenmaler is een volgende uitdaging. Je kunt in de verleiding komen om dit gedeelte over te slaan en naar de dichtstbijzijnde supermarkt te gaan om een ​​koffiemolen te vinden. Maar dat kan ik je niet aanraden. Bij de supermarkt zal je geen betrouwbare, krachtige koffiemolen vinden. Bij de supermarkt vind je namelijk ook de voorgemalen koffie.

Laat ik kort uitleggen wat je moet vermijden.

Namelijk een koffiemolen met een mes. Deze zijn ook overal in supermarkten te vinden. Maar die koffiemolens hakken de koffie bonen kapot, in plaats van dat ze de koffiebonen malen. Daardoor ga je gewoon heel veel smaak verliezen, niet doen dus.

Handmatige koffiemolens daarentegen, die werken wel. Ja het duurt langer, ja je moet er even gevoel voor krijgen. Maar het is de investering zeker waard. In plaats van messen te gebruiken om de bonen te hakken en te draaien, komen de bonen langs een smal pad en worden de bonen consequent vermalen. Hierdoor behouden de bonen hun smaak.

Het bericht Verse, zelf gemalen koffie heeft meerwaarde verscheen eerst op Koffiegek.nl.

Feestelijke cadeaus

Naast koffie en thee in grootverpakking, kunt u bij onze koffiepartner Fleur de Café ook terecht voor leuke cadeautjes en mooie geschenken. Deze zijn super geschikt om jezelf of een ander te verassen in de komende decembermaand. In ons assortiment feestelijke cadeaus vindt u verschillende suggesties.

Theepakket
Wij hebben verschillende cadeaupakketten samengesteld met de mooiste losse theesoorten die je van ons gewend bent. In combinatie met een fijn theeglas of een handig opbergblik is het een compleet pakketje dat daardoor extra in de smaak zal vallen. De pakketjes zijn bovendien schoorsteen- en kerstboomproof.

Koffie cadeau
Ook voor  de koffieliefhebbers is er genoeg keuze. Mooie pakketjes met koffiebonen vers uit onze eigen koffiebranderij. Of wat dacht je van barista startbox. Heel leuk voor de thuisbarista om zijn of haar skills te verbeteren.  Onze mooie cadeaus zijn voor elk moment het perfecte geschenk.

Verwen uw personeel
Daarnaast is het altijd mogelijk om pakketjes op maat  te maken. Met producten naar keuze. Leuk om je personeel mee te verwennen!

 

Het bericht Feestelijke cadeaus verscheen eerst op Koffiegek.nl.

Nespresso wil in 2020 duurzamer aluminium gebruiken voor koffiecapsules

Koffiefabrikant Nespresso wil tegen 2020 duurzamere aluminium gebruiken voor alle koffiecapsules. Het concern heeft daarvoor een overeenkomst getekend met mijnbouwbedrijf Rio Tinto.

De aluminium die Nespresso wil gebruiken zal worden geproduceerd met behulp van waterkrachtcentrales en met “respect voor de biodiversiteit”, meldt Rio Tinto maandag.

Bij de productie van aluminium worden enorme hoeveelheden stroom gebruikt. Voor 1 ton aluminium is maar liefst 14.000 kilowattuur tot 16.000 kilowattuur stroom benodigd. ter vergelijking, een Nederlands huishouden gebruikt jaarlijks gemiddeld 3.500 kilowattuur.

Rio Tinto produceert aluminium relatief milieuvriendelijk doordat het concern al langer waterkrachtcentrales gebruikt als energiebron. Maar toch wordt voor elke ton metaal nog vier ton CO2 uitgestoten. In de gehele industrie ligt dit cijfer op 11,5 ton CO2.

Hernieuwbare energie
De aluminium die Nespresso wil gebruiken wordt gekeurd door ASI, een organisatie die de duurzame variant van het lichte metaal promoot.  Nespresso, eigendom van het Zwitserse Nestlé, verkoopt jaarlijks een derde van alle koffiecapsules die wereldwijd worden gebruikt. Per capsule wordt ongeveer 1 gram aluminium gebruikt. Veel van die cupjes komen op de vuilnisbelt terecht. Volgens Nespresso zijn die capsules an sich niet het probleem omdat ze gerecycled kunnen worden, maar het bedrijf geeft toe dat het meer kan doen om dit te stimuleren.

Alternatieven van aluminium beschermen de koffie niet goed genoeg tegen de lucht waardoor de aroma verloren gaat, volgens Nespresso. Vorige week maakte het Britse koffiemerk Halo wel bekend een biologisch afbreekbare variant van de koffiecapsule te gaan maken.

Bron: Nu.nl

Het bericht Nespresso wil in 2020 duurzamer aluminium gebruiken voor koffiecapsules verscheen eerst op Koffiegek.nl.

Doek valt voor Misset’s Koffie Top 100

Na zeven edities valt het doek voor de door Misset Horeca georganiseerd Koffie Top 100. Het traject is al jaren verliesgevend, dus is door de directie van Vakmedianet, de uitgeverij achter Misset Horeca, besloten te stoppen. Het koffielandschap is sinds 2012 flink veranderd, en de kwaliteit van koffie in de Nederlandse horeca verbeterd. Met de Koffie Top 100 hoopt Misset Horeca daar een – bescheiden – bijdrage aan te hebben geleverd.

De reacties op het traject zijn altijd – overwegend – goed geweest en voor de deelnemende bedrijven hadden de rapportages van de jurybezoeken waarde, helemaal als dit resulteerde in een plek in de Top 100.

Toch is nu besloten te stoppen met het traject. Uitgever Geert van den Bosch licht toe: ‘De afgelopen jaren is gebleken dat een Top 100-verkiezing waarbij de focus op één product ligt, koffie dus, een erg moeilijke verkiezing is. Ondanks de inzet van juryleden en ambassadeurs en de partners/sponsoren heeft dat niet tot het gewenste succes geleid.’

Het team van Misset Horeca heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de verkiezing en het event Koffie Top 100, zowel tijd als geld. Omdat de verkiezing en het bijbehorende event naast een enorm tijdsbeslag van het team voor Vakmedianet ook een verliesgevende activiteit was, heeft de uitgever besloten om de Koffie Top 100 niet meer voort te zetten.

Demian van der Reijden, coördinator van de speciale Top 100 uitgave en in voorgaande jaren ook verantwoordelijk voor het jurytraject, noemt het jammer maar begrijpelijk dat deze keuze is gemaakt. ‘Ik wil alle juryleden, hoofdjuryleden, koffiebranders en andere partners heel hartelijk danken voor hun commitment en inzet afgelopen jaren. Het uitgangspunt waarmee we in 2012 de Koffie Top 100 zijn gestart, was het verbeteren van koffiekwaliteit in de Nederlandse horeca. En de kwaliteit zagen we elk jaar stijgen. Ik wil niet beweren dat dit door de Koffie Top 100 komt, maar misschien hebben wij door het onderwerp met de Top 100 op de kaart te zetten, wel een bescheiden bijdrage geleverd.’

Bedrijven die zich al hadden aangemeld voor de editie van 2019 zijn per mail op de hoogte gebracht van het besluit.

Misset Horeca blijft zowel in haar tijdschrift als via online een sterke redactionele focus op koffie en thee behouden, zowel via reguliere artikelen als in de vorm van thema-nummers. De uitgave in het najaar die altijd in het teken stond van de Koffie Top 100, zal een thema-nummer rondom koffie en thee worden.

Naast het product koffie en thee zal daarbij ook ruime aandacht zijn voor ondernemersgerichte zaken zoals gastvrijheid, bedrijfsvoering en upsell-mogelijkheden rond het product koffie.

Bron: MissetHoreca.nl

Het bericht Doek valt voor Misset’s Koffie Top 100 verscheen eerst op Koffiegek.nl.

koffieworkshop espresso en cappuccino maken

Hoe maak je een goede espresso en cappuccino? Wat is het verschil tussen koffie uit een espressomachine, filterkoffie en slow coffee? Waar komt koffie vandaan en welke soorten bonen heb je?

Twee Nederlandse dames kwamen helemaal van Baarle-Nassau om een woordje uitleg te geven aan elf koffieliefhebbers.

Spreekster Susanne Malfait heeft een mobiele koffiebar “Casa Barista Coffee on Wheels” waarmee ze onder andere op evenementen staat.

Arabica en robusta zijn de bekendste koffieboonsoorten
Arabica en robusta zijn de bekendste koffieboonsoorten
Voor een cappuccino heb je ook 150 ml melk nodig
Voor een cappuccino heb je ook 150 ml melk nodig


Hier een samenvatting van wat we van haar leerden:

 • Koffie is afkomstig uit de “bean belt“, de landen rond de evenaar. De meeste koffieplantages vind je dus in landen uit Centraal- en Zuid-Amerika (Guatemala, Costa Rica, Colombia, Brazilië, …), Afrika (Ethiopie, Kenia, …) en Azië (Vietnam, Indonesië,…).
 • De twee bekendste soorten koffiebonen zijn arabica en robusta. De eerste soort is milder en zachter. De tweede is bitterder en bevat meer cafeïne. Robusta wordt vooral gebruikt in mengelingen.
 • Dat de duurste bonen ter wereld afkomstig zijn van mishandelde katten. Ze eten de koffiebessen op, kakken de pitten uit en daarna wordt er koffie van gemaakt. Een kilogram van deze civetkoffie kan al snel 150 euro kosten. De katten leven vaak in slechte omstandigheden.
 • In Europa het meest koffie wordt gedronken in Scandinavië: Noorwegen, Zweden en Finland. Hoewel Italië het bekendste koffieland is, komt het pas op de zevende plaats.
Bij filterkoffie giet je het water niet op de filter
Bij filterkoffie giet je het water niet op de filter
Slow coffee is langer wachten en slappere koffie
Slow coffee is langer wachten en slappere koffie


 • Een espresso bestaat uit 30 ml koffie. Om de ideale espresso te maken moet de koffie zo’n 25 seconden doorlopen. Deze tijdspanne kan je aanpassen door de bonen al dan niet grover te malen. In een espresso zit ongeveer 8 gram gemalen koffie.
 • Een cappuccino is een espresso plus 150 ml melk. De melk doe je in een kannetje. Je doet er stoom bij tot de temperatuur ongeveer 65 graden Celsius bedraagt. Het melkschuim is ideaal als het weinig of geen blaasje heeft.
 • Voor filterkoffie heb je 500 ml water en 35 gram fijngemalen koffie nodig. Je maakt eerst de filter nat, daarna doe je er de koffie in. Het gekookte water giet je op de koffie, niet op de filter. Je laat ongeveer twee minuten doorlopen.
 • Slow Coffee is hip. Maar de Nederlandse baristas die de workshop geven, zijn er geen fan van. Te slappe smaak. Voor slow coffee heb je 900 ml water en 60 gram grover gemalen koffie nodig. Je moet de koffie drie minuten laten trekken en daarna duw je de hendel tot beneden.
 • Een konische maler is de beste om bonen te malen.
 • Een barista werkt met een espressomachine en een maler apart. Je hebt ook volautomatische espressomachines waar de maler al is ingewerkt.

Bron: https://koffienieuws.wordpress.com/2017/11/27/verslag-koffieworkshop-espresso-en-cappuccino-maken/

Why choose our warehousing service?

Our warehousing services are known nationwide to be one of the most reliable, safe and affordable, because we take pride in delivering the best of warehousing services, at the most reasonable prices. Our own warehouses, as well as our partner’s warehouses are located at strategic locations to ensure that there is no additional cost you need to bear during and before transport of freight.

Lees meer