Verse, zelf gemalen koffie heeft meerwaarde

Koffie is voor ieder natuurlijk een belangrijk deel van het leven. Koffie zegt meer over jouw persoonlijkheid dan je in eerste instantie denkt. Nederlanders drinken zo’n 3,2 kopjes koffie per persoon per dag. Koffie is dus niet meer weg te denken. Maar wat nou als je moest kiezen tussen zelf met de bonenmaler gemaakte koffie of snelle door een machine gemaakte koffie. Dit is iets waar je waarschijnlijk niet zo vaak over nadenkt.

Muffe koffie uit het apparaat
Zou je voorgemalen muffe koffie kopen? Als je het zo hoort waarschijnlijk niet. Als je ooit een zak voorgemalen koffie hebt gekocht (en wie niet?), dan is dat gewoon muffe koffie. Maar dit kan beter. Voorgemalen koffie wordt namelijk veel te snel oud.

En oude koffie mist elke smaak. Het is bitterder dan het moet zijn. Het voelt dun aan je tong. Voorgemalen koffie is een droge slok. Misschien denk je dat alle koffie smaakt naar chocolade of noten. Dat is niet het geval. Je zal verrast zijn hoeveel smaken er mogelijk zijn.

Versgemalen (goed, zelf gemalen en geroosterde) koffie kan veel bizarre en ongelooflijke smaken bevatten. Geloof het of niet, bosbessen, kaneel, bruine suiker, appels –  het is allemaal mogelijk. En dit raakt alleen het oppervlak van waar sommige koffie naar kan smaken. Haal de bonenmaler maar tevoorschijn dus.

Zuurstof is een killer
Brood, appels, koekjes en koffie lijden allemaal hetzelfde lot wanneer ze in contact komen met zuurstof: een langzame afbraak van organische moleculen die leiden tot de vernietiging van verse, lekkere smaken. Dit proces heet ook wel oxidatie.

Bij koffie zorgt oxidatie er ook voor dat aromatische oliën verdampen. Deze oliën zijn verantwoordelijk voor de meest levendige ervaringen in koffie, de smaken. waaronder de zoete, fruitige en bloemige smaken. Jammer dus.

En voorgemalen koffie veroudert veel, en veel sneller dan zelf met de bonenmaler gemalen koffie. Oftewel, je verliest een groot deel van de smaak en dat wil je natuurlijk niet.

Houdbaarheid
We zeggen dat koffie pas dertig minuten vers is nadat het is gemalen. Hele koffiebonen kunnen twee weken of langer na het roosteren een piek niveau van versheid behouden.

Moet je bedenken hoe lang voorgemalen koffie bonen dan goed houdbaar blijven, niet lang dus. En zeker niet lang genoeg om een goede smaak te behouden.

Alleen een betrouwbare koffiemolen kan de smaakvolle en frisse koffie bieden die je maar wilt. Als je die eenmaal hebt, dan wil je nooit meer terug naar voorgemalen koffie.

Wat voor koffiemolen moet ik kopen?
Het vinden van van een bonenmaler is een volgende uitdaging. Je kunt in de verleiding komen om dit gedeelte over te slaan en naar de dichtstbijzijnde supermarkt te gaan om een ​​koffiemolen te vinden. Maar dat kan ik je niet aanraden. Bij de supermarkt zal je geen betrouwbare, krachtige koffiemolen vinden. Bij de supermarkt vind je namelijk ook de voorgemalen koffie.

Laat ik kort uitleggen wat je moet vermijden.

Namelijk een koffiemolen met een mes. Deze zijn ook overal in supermarkten te vinden. Maar die koffiemolens hakken de koffie bonen kapot, in plaats van dat ze de koffiebonen malen. Daardoor ga je gewoon heel veel smaak verliezen, niet doen dus.

Handmatige koffiemolens daarentegen, die werken wel. Ja het duurt langer, ja je moet er even gevoel voor krijgen. Maar het is de investering zeker waard. In plaats van messen te gebruiken om de bonen te hakken en te draaien, komen de bonen langs een smal pad en worden de bonen consequent vermalen. Hierdoor behouden de bonen hun smaak.

Het bericht Verse, zelf gemalen koffie heeft meerwaarde verscheen eerst op Koffiegek.nl.

Commentaren voor deze post zijn gesloten.